header oven

IJZER, EEN NIEUW MATERIAAL

05-OEROer, ijzerhoudende kluiten die in moerassen worden gevonden 04-vuil-ijzerWolf, een smeedbare vorm van ijzer

De overgang van de Bronstijd naar de IJzertijd kenmerkt zich dus door het begin van de ijzerproduktie. De produktie van ijzer is moeilijker dan dat van brons omdat er hogere temperaturen voor nodig zijn. IJzer was echter harder als brons en gaat hierdoor langer mee en misschien het aller belangrijkste, de grondstoffen voor de produktie ervan, met name moerasijzererts en klapperstenen waren in Nederland in ruime mate aanwezig. Iedereen kon dus op goedkope wijze gebruik maken van dit materiaal.

07-BLAASBALG1Met de blaasbalg wordt het vuur heet genoeg 06-SMEDENHet smeden 08-IJZER-GEREEDSCHAPHet resultaat van veel arbeid

Het vervaardigen van ijzer gebeurde in speciaal gemaakte lemen ovens. Hier werd houtskool in brand gestoken, daarop kwam ijzererts of de klapperstenen te liggen. Hierop kwam weer een laag houtskool en dan weer een laagje ijzererts enz. Het vuur moest een hoge temperatuur hebben en daarom werden met blaasbalgen extra zuurstof in de oven gepompt. Het ijzeroer smolt tot wolf een smeedbare vorm van ijzer. Door dit proces een aantal keren te herhalen wordt de wolf steeds zuiverder.  Als het pure ijzer over is kan er een vorm van gesmeed worden zoals een bijl, mes, zwaard, enz. IJzergieten kon men nog niet omdat de gewenste temperatuur nog niet gehaald kon worden.

Bezoekadres nederzetting: Oude Oosterhoutsebaan 15, Dongen