header oven

NIEUWS 2010

Artikelen:
2010 | LUSTRUMJAAR VOOR IJZERTIJDBOERDERIJ DONGEN
03-04-2010 | POORTEN OPEN VOOR HET JUBILEUMSEIZOEN
ZATERDAGMIDDAG 3 JULI EN ZONDAGMIDDAG 4 JULI OPEN: BEZOEK LEGIA
SEPTEMBER 2010 | IJZERTIJDBOERDERIJ 5 JAAR OPEN VOOR PUBLIEK
04-09-2010 | FEEST IN DE IJZERTIJD
22-09-2010 | FEESTENDE IJZERTIJDBOERDERIJ ONTVANGT 20.000e BEZOEKER
25-09-2010 | IJZERTIJDMARKT
SEPTEMBER 2010 | ZEER GESLAAGDE FEESTMAAND

 


 2010winter

2010 | LUSTRUMJAAR VOOR IJZERTIJDBOERDERIJ DONGEN

De IJzertijdboerderij Dongen is momenteel voor het publiek ‘in winterslaap’: we zijn op zaterdagmiddag niet open en ontvangen geen (school)groepen. Maar dat wil niet zeggen dat we stilzitten. Op het terrein wordt druk gewerkt aan onderhoud van het groen en de gebouwen. Zo wordt onze omheining (palissade) vervangen en wordt gewerkt aan een zogenaamde ‘ijzerstraat’. De ijzerstraat is een terreinonderdeel, waar komend seizoen aan het publiek getoond gaat worden hoe men in de IJzertijd ijzer maakte en bewerkte. Daarnaast bekwamen onze vrijwilligers zich deze winter verder in ambachten en publieksactiviteiten.

Zo is er al een workshop bronsgieten gegeven en volgen er nog workshops mandenvlechten, kaartweven en rondleiding geven. 2010 wordt een bijzonder jaar voor de IJzertijdboerderij. In september zijn we 5 jaar open. We gaan dit eerste lustrum natuurlijk vieren. September wordt een feestmaand met speciale activiteiten voor het publiek, waarover tezijnertijd meer. Verder kunt u in 2010 uiteraard ons inmiddels ‘gebruikelijke’ programma verwachten: Het tot leven brengen van de IJzertijd en zo nu en dan een themadag. Foto: Fotoclub Dinasa Wagenberg

Vanaf zaterdag 3 april heten u wij weer van harte welkom in de IJzertijd !


2010entreegebouwcarla365x487 2010opening koken365x487

03-04-2010 | POORTEN OPEN VOOR HET JUBILEUMSEIZOEN

Zaterdag 3 april is ons 5e seizoen geopend. Flink wat zon, enthousiaste vrijwilligers en de eerste bezoekers. Er is weer ‘als vanouds’ brood gebakken, ijzer gesmeed, kleipotjes gemaakt, rondgeleid, primitief gekookt. Kortom een prima start!

Tot en met 30 oktober bent u weer elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur welkom om te zien en te ervaren hoe boeren in de IJzertijd, zo’n 2.500 jaar geleden, leefden. We hebben in het winterseizoen weer van alles voorbereid om er een mooi seizoen van te maken. Naast het tot leven wekken van de IJzertijd hebben we ook dit seizoen een aantal extra evenementen. Zo krijgen we IJzertijdboeren uit Vlaanderen op bezoek (3 en 4 juli) en hebben we een aantal themadagen: Kinderdoedag (8 mei), Textiel en Hout (5 juni) en Voedsel en Jacht (9 oktober). Ook zijn we weer open tijdens Dongen Verrassend, dit jaar op 2e Pinksterdag, maandag 24 mei.

2010opening smeden365x487

2010 wordt een bijzonder jaar voor de IJzertijdboerderij. In september zijn we 5 jaar open. We gaan dit eerste lustrum natuurlijk vieren. September wordt een feestmaand met speciale activiteiten voor het publiek, daarover tezijnertijd meer.

Wij heten u weer van harte welkom in de IJzertijd !


ZATERDAGMIDDAG 3 JULI EN ZONDAGMIDDAG 4 JULI OPEN: BEZOEK LEGIA

Legia is een groep IJzertijdboeren/Kelten uit Vlaanderen. Zij zijn een collega organisatie, waarmee we een paar jaar geleden in contact zijn gekomen. Legia is een eigen terrein in Vlaanderen aan het zoeken, om net als ons een IJzertijd-erf te realiseren. In afwachting van een terrein trekken ze rond langs archeologische parken in Nederland en Vlaanderen om kennis uit te wisselen en de ambachten die ze inmiddels beheersen te laten zien.
Een gezelschap van ambachtslieden, zoals wevers, lederbewerkers, pottenbakkers en beenbewerkers. Zij laten hun ambachten zien, maar vooral ook het publiek meedoen.

Ook geven zij inzicht in de Keltische krijgskunst. Kinderen krijgen een ‘spoedopleiding Hoe word ik Keltische krijgen’ en maken kennis met IJzertijdse zwaarden, schilden, helmen, speren en maliënkolders. Voor meer informatie over Legia zie http://www.legia-forum.org

Speciaal voor deze groep zijn we zowel zaterdagmiddag als zondagmiddag open voor publiek, beiden van 13.00 tot 17.00u. Entree is € 2,50 per persoon.


SEPTEMBER 2010 | IJZERTIJDBOERDERIJ 5 JAAR OPEN VOOR PUBLIEK

En dat gaan we vieren! Wie jarig is trakteert. De hele maand september is op zaterdagmiddag de entree 1 euro per persoon. Op zaterdagmiddag 4 september en zaterdagmiddag 25 september hebben we twee speciale themamiddagen: Feest in de IJzertijd en de IJzertijdmarkt.


2010abe

04-09-2010 | FEEST IN DE IJZERTIJD

Op 4 september openen we onze feestmaand met een middag die geheel in het teken zal staan van feest, rituelen en symboliek. We weten eigenlijk heel weinig van deze drie onderwerpen in de IJzertijd. We hebben geen geschriften of tekeningen en vinden er weinig van terug in de grond. Maar feesten, rituelen en symboliek zijn van alle tijd: bijvoorbeeld bij het wisselen van de seizoenen, het vereren van de voorouders en bij het ingebruiknemen van een nieuw erf of boerderij. We laten deze middag zien hoe wij denken dat er in de late prehistorie gefeest werd, daarnaast laten we een aantal rituelen zien. Abe vertelt... Wij hebben deze middag ook een paar bijzondere gasten: Abe de Verteller, een bekende rondtrekkende verhalenverteller, neemt ons mee voor een wandeling over de symboliek van bomen; Kunsthistoricus Karin Haanappel geeft een lezing over Venuskunst. Er wordt een rondleiding gegeven met speciale aandacht voor religie en rituelen en wat daarover terug te vinden is op ons erf.

Omdat een aantal rituelen slechts 1 keer te zien zullen zijn, raden we u aan, als u niks wilt missen, al om 13.00 uur aanwezig te zijn. Op deze dag sluit de poort om 18.00 uur.


2010 20000bezoeker

22-09-2010 | FEESTENDE IJZERTIJDBOERDERIJ ONTVANGT 20.000e BEZOEKER

Deze maand is de IJzertijdboerderij Dongen 5 jaar open voor publiek en wordt er volop gefeest. En alsof dat nog niet genoeg is hebben we op woensdag 22 september j.l onze 20.000e bezoeker ontvangen. Gelukkigen waren de leerlingen van groep 5 van basisschool de Marcoen uit Dorst. Zij hebben als kado van ijzertijdboer Noot een gratis bezoek gekregen. Natuurlijk is daarna gewoon doorgegaan waarvoor de leerlingen kwamen: het kennismaken met het leven op een boerenerf uit de IJzertijd. Er is geluisterd naar Noot, gejaagd en speergeworpen. Bovendien hebben de leerlingen in ons archeo-veld geleerd hoe archeologen werken. Het gaat dit jaar bijzonder goed met de aantallen bezoekers. Als het weer in oktober nog even meezit verwachten we dit seizoen 5.000 bezoekers te trekken.


2010markt4 2010markt2

25-09-2010 | IJZERTIJDMARKT

Op zaterdagmiddag 25 september van 13.00 tot 17.00 uur, verandert het erf rondom de IJzertijdboerderij in een heuse handelsmarkt. In de IJzertijd woonden er in onze gebieden veel minder mensen dan nu. Er waren nog geen winkels en de boeren voorzagen in hun eigen onderhoud. Maar bepaalde produkten kwamen hier niet voor of konden de boeren niet maken (bijv. zout, barnsteen, brons, vuursteen). Het is daarom dat handelaren van boerderij naar boerderij trokken en met ruilhandel produkten uitwisselden en dat er markten georganiseerd werden. We willen een dergelijke markt tot leven brengen.

  • Onze eigen IJzertijdboeren en handelaren/ambachtslieden van elders laten allerlei IJzertijdse produkten zien en bieden deze te koop aan.
  • Er zullen produkten en ambachten zijn die we nog niet eerder op ons erf hebben gehad.
  • Daarnaast is er vertier, o.a. in de vorm van muziek door de groep Tintinabulum en verhalen door Abe de Verteller. Het belooft een drukke, intensieve, gezellige markt te worden, waarop van alles te zien, te ruiken, te kopen en te beleven valt. Komt allen, zegt het voort, zegt het voort!

Voor meer informatie over ons lustrum en de geschiedenis van ons project zie de (eind juli te verschijnen) nieuwsbrief.


 2010feestmaand2

SEPTEMBER 2010 | ZEER GESLAAGDE FEESTMAAND

Het zal u niet ontgaan zijn: de IJzertijdboerderij Dongen heeft in september uitbundig gevierd dat ze 5 jaar open zijn voor publiek. En dat vieren hebben we niet alleen gedaan: bijna 1.000 bezoekers hebben ons in september bezocht en dat met ons meegevierd.

Bezoekadres nederzetting: Oude Oosterhoutsebaan 15, Dongen