header oven

NIEUWS 2012

Artikelen:
28-01-2012 | OPEN VOOR WINTERAKTIVITEIT
14-04-2012 | KINDERDOEDAG, EEN DAG VOL ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN
STANDHOUDERS GEZOCHT
15-09-2012 | STEEN IN DE IJZERTIJD


 

winterstop DSCF8742 735

28-01-2012 | OPEN VOOR WINTERAKTIVITEIT

Dit jaar hebben we een eenmalige winteropenstelling op 28 Januari 2012. De poort gaat om 13.00 u. open. Dan kunt u meemaken hoe de IJzertijdboer de wintermaanden doorkwam. Het programma is nog niet helemaal uitgewerkt. Er zal in ieder geval een lekker kampvuurtje branden, waarop pot linzensoep lekker staat te pruttelen. Om 17.00 u. wordt de poort weer gesloten.


kinderdoedag1

14-04-2012 | KINDERDOEDAG, EEN DAG VOL ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN

Op 7 april heeft de IJzertijdboerderij zijn poort geopend. Een nieuw seizoen vol activiteiten op het gebied van geschiedenis met de nadruk op de IJzertijd. U bent weer elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur welkom om te zien en te ervaren hoe boeren in de IJzertijd, zo’n 2.500 jaar geleden, leefden. We hebben in het winterseizoen weer van alles voorbereid om er een mooi seizoen van te maken.

Naast het tot leven wekken van de IJzertijd hebben we ook dit seizoen weer een aantal extra evenementen. De eerste Themadag die op de kalender staat is de Kinderdoedag op 14 april. Op deze jaarlijkse Kinderdoedag staat het kind centraal. De hele dag is vol gepland met activiteiten speciaal voor kinderen maar volwassenen mogen natuurlijk gewoon meedoen.

Wij heten u weer van harte welkom in de IJzertijd!


ijzertijdmarkt1

STANDHOUDERS GEZOCHT

Maandag 28 mei, 2e Pinksterdag, organiseren we van 10.00 tot 17.00 u. een (pre)historische handelsmarkt waarbij standhouders hun waren te koop kunnen aanbieden.

Zaterdag 23 en zondag 24 juni hebben we een weekend-openstelling waarbij we een ‘living history day’ willen uitbeelden van de (vroege) prehistorie tot de middeleeuwen.

Geïnteresseerden voor deelname kunnen voor meer informative een mailtje sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 02 Vuursteen-DSCF4551 735 02 Vuursteen-DSCF4593 735

15-09-2012 | STEEN IN DE IJZERTIJD

Zolang er al mensen in Europa zijn gebruiken zij steen als basismateriaal om gereedschappen van te maken. Het is het materiaal waar de ontwikkeling van de jagers-verzamelaars uit de steentijd wordt afgeleid. Wat voor ons plastic is, was voor de prehistorische mens steen. Ook in de IJzertijd werd steen, in het bijzonder vuursteen, nog veelvuldig gebruikt.

Vuursteen heeft de eigenschap dat als er op geslagen wordt met ijzer of piriet er vonken vrijkomen, waarmee je met behulp van tondel vuur kan maken. Door de zeer fijne structuur van het materiaal kunnen de steen en de scherven die er vanaf worden geslagen zo’n scherpe kanten hebben, dat je er moeiteloos mee door een dik stuk leer snijdt.

In het begin van de Steentijd gebruikte men steen vooral nog om botten mee open te breken, zodat daar het merg uitgehaald kon worden. Later werden de gereedschappen steeds verfijnder en hadden specifieke functies. Men maakte slagstenen, maalstenen, schrapers, vuistbijlen, messen, speer- en pijlpunten.
Ze gebruikte steen om vuur te maken, hout te bewerken, huiden te prepareren, graan te malen, in sieraden, enz.

Eerst bestonden de gereedschappen nog uit één stuk, maar later werden gereedschappen gemaakt die bestonden uit meerdere scherpe stukjes vuursteen die werden vastgeplakt met hars of teer in een houten of benen houder. Hierdoor werd het veel eenvoudiger om sommige gereedschappen te maken. De winning van vuursteen nam in de steentijd al industriële vormen aan. In Limburg zijn daar bijvoorbeeld sporen van teruggevonden. Steen werd aan het einde van de prehistorie niet door Brons en IJzer vervangen. Die materialen waren daar nog veel te duur voor.

Wij willen u deze middag de veelzijdigheid van steen in de prehistorie laten zien, zoals o.a. het maken en gebruiken van vuurstenen werktuigen, koken met stenen, vuur maken, een zware steen verplaatsen, een ‘IJzertijdse marktkraam’ met (vuur)stenen sieraden etc. Uiteraard zijn er ook enkele aktiviteiten waar u aan kunt deelnemen.

U bent van 13.00 tot 17.00 uur van harte welkom bij ons op de IJzertijdboerderij.
De entreeprijs is zoals gebruikelijk € 3,– per persoon. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis.

Bezoekadres nederzetting: Oude Oosterhoutsebaan 15, Dongen