header oven

ORGANISATIE

 

De bouw van een nederzetting uit de IJzertijd is gestart met een initiatief van de vereniging Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen. Op 17 november 2004 is de zelfstandige Stichting IJzertijdboerderij Dongen opgericht, die het project verder ontwikkelt en exploiteert. Het geheel wordt gecoördineerd door de Kerngroep (stichtingsbestuur). Al het werk binnen de stichting wordt gerealiseerd door vrijwilligers.

Het werk van de vrijwilligers is ingedeeld in: erf, activiteiten, publiekszaken, documentatie en P.R.

 

Erf

Deze groep draagt zorg voor de inrichting, beplanting, bouw en onderhoud van de boerderij en andere opstallen. Dit werk is zeer gevarieerd: zaaien/maaien, bewerken van boomstammen/stammetjes tot IJzertijdconstructies, aanbrengen van stro- en rietdakbedekking, lemen van wanden, bouwen van ovens, vervaardigen van IJzertijdse gereedschappen enz.

 

Activiteiten

Het dynamische deel van onze IJzertijdnederzetting richt zich op het uitbeelden en demonstreren van "het IJzertijdse (dagelijkse) leven". Je moet dan denken aan het bereiden van voedsel, het maken van huisgereedschap (kleien en bakken van potten en ander gereedschap), vervaardigen van kleding (weven, naaien), experimenteren met oude prehistorische technieken (zoals het bouwen van ovens, maken van bouw- en huishoudelijk gereedschap), religievormen, samenlevingsvormen (de eigenlijke nederzetting en de samenhang met naburige nederzettingen), contacten met regio-bewoners (onderlinge hulp, rechtsspraak, onderlinge hulp bij externe gevaren) enz.

 

Publiekszaken

Het rondleiden van groepen en het uitbeelden van IJzertijdsleven (= activiteiten).

 

Documentatie en public relations

Het verzamelen van informatie over de IJzertijd in al zijn facetten en het opstellen van educatieve programma's in overleg met "activiteiten" alsmede het vertalen daarvan in "het gezicht" van ons project naar buiten: folders, website, persberichten e.d.

Bezoekadres nederzetting: Oude Oosterhoutsebaan 15, Dongen