header oven

NIEUWS 2010

Artikelen:
2010 | LUSTRUMJAAR VOOR IJZERTIJDBOERDERIJ DONGEN
03-04-2010 | POORTEN OPEN VOOR HET JUBILEUMSEIZOEN
ZATERDAGMIDDAG 3 JULI EN ZONDAGMIDDAG 4 JULI OPEN: BEZOEK LEGIA
SEPTEMBER 2010 | IJZERTIJDBOERDERIJ 5 JAAR OPEN VOOR PUBLIEK
04-09-2010 | FEEST IN DE IJZERTIJD
22-09-2010 | FEESTENDE IJZERTIJDBOERDERIJ ONTVANGT 20.000e BEZOEKER
25-09-2010 | IJZERTIJDMARKT
SEPTEMBER 2010 | ZEER GESLAAGDE FEESTMAAND

 


 2010winter

2010 | LUSTRUMJAAR VOOR IJZERTIJDBOERDERIJ DONGEN

De IJzertijdboerderij Dongen is momenteel voor het publiek ‘in winterslaap’: we zijn op zaterdagmiddag niet open en ontvangen geen (school)groepen. Maar dat wil niet zeggen dat we stilzitten. Op het terrein wordt druk gewerkt aan onderhoud van het groen en de gebouwen. Zo wordt onze omheining (palissade) vervangen en wordt gewerkt aan een zogenaamde ‘ijzerstraat’. De ijzerstraat is een terreinonderdeel, waar komend seizoen aan het publiek getoond gaat worden hoe men in de IJzertijd ijzer maakte en bewerkte. Daarnaast bekwamen onze vrijwilligers zich deze winter verder in ambachten en publieksactiviteiten.

Zo is er al een workshop bronsgieten gegeven en volgen er nog workshops mandenvlechten, kaartweven en rondleiding geven. 2010 wordt een bijzonder jaar voor de IJzertijdboerderij. In september zijn we 5 jaar open. We gaan dit eerste lustrum natuurlijk vieren. September wordt een feestmaand met speciale activiteiten voor het publiek, waarover tezijnertijd meer. Verder kunt u in 2010 uiteraard ons inmiddels ‘gebruikelijke’ programma verwachten: Het tot leven brengen van de IJzertijd en zo nu en dan een themadag. Foto: Fotoclub Dinasa Wagenberg

Vanaf zaterdag 3 april heten u wij weer van harte welkom in de IJzertijd !


2010entreegebouwcarla365x487 2010opening koken365x487

03-04-2010 | POORTEN OPEN VOOR HET JUBILEUMSEIZOEN

Zaterdag 3 april is ons 5e seizoen geopend. Flink wat zon, enthousiaste vrijwilligers en de eerste bezoekers. Er is weer ‘als vanouds’ brood gebakken, ijzer gesmeed, kleipotjes gemaakt, rondgeleid, primitief gekookt. Kortom een prima start!

Tot en met 30 oktober bent u weer elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur welkom om te zien en te ervaren hoe boeren in de IJzertijd, zo’n 2.500 jaar geleden, leefden. We hebben in het winterseizoen weer van alles voorbereid om er een mooi seizoen van te maken. Naast het tot leven wekken van de IJzertijd hebben we ook dit seizoen een aantal extra evenementen. Zo krijgen we IJzertijdboeren uit Vlaanderen op bezoek (3 en 4 juli) en hebben we een aantal themadagen: Kinderdoedag (8 mei), Textiel en Hout (5 juni) en Voedsel en Jacht (9 oktober). Ook zijn we weer open tijdens Dongen Verrassend, dit jaar op 2e Pinksterdag, maandag 24 mei.

2010opening smeden365x487

2010 wordt een bijzonder jaar voor de IJzertijdboerderij. In september zijn we 5 jaar open. We gaan dit eerste lustrum natuurlijk vieren. September wordt een feestmaand met speciale activiteiten voor het publiek, daarover tezijnertijd meer.

Wij heten u weer van harte welkom in de IJzertijd !


ZATERDAGMIDDAG 3 JULI EN ZONDAGMIDDAG 4 JULI OPEN: BEZOEK LEGIA

Legia is een groep IJzertijdboeren/Kelten uit Vlaanderen. Zij zijn een collega organisatie, waarmee we een paar jaar geleden in contact zijn gekomen. Legia is een eigen terrein in Vlaanderen aan het zoeken, om net als ons een IJzertijd-erf te realiseren. In afwachting van een terrein trekken ze rond langs archeologische parken in Nederland en Vlaanderen om kennis uit te wisselen en de ambachten die ze inmiddels beheersen te laten zien.
Een gezelschap van ambachtslieden, zoals wevers, lederbewerkers, pottenbakkers en beenbewerkers. Zij laten hun ambachten zien, maar vooral ook het publiek meedoen.

Ook geven zij inzicht in de Keltische krijgskunst. Kinderen krijgen een ‘spoedopleiding Hoe word ik Keltische krijgen’ en maken kennis met IJzertijdse zwaarden, schilden, helmen, speren en maliënkolders. Voor meer informatie over Legia zie http://www.legia-forum.org

Speciaal voor deze groep zijn we zowel zaterdagmiddag als zondagmiddag open voor publiek, beiden van 13.00 tot 17.00u. Entree is € 2,50 per persoon.


SEPTEMBER 2010 | IJZERTIJDBOERDERIJ 5 JAAR OPEN VOOR PUBLIEK

En dat gaan we vieren! Wie jarig is trakteert. De hele maand september is op zaterdagmiddag de entree 1 euro per persoon. Op zaterdagmiddag 4 september en zaterdagmiddag 25 september hebben we twee speciale themamiddagen: Feest in de IJzertijd en de IJzertijdmarkt.


2010abe

04-09-2010 | FEEST IN DE IJZERTIJD

Op 4 september openen we onze feestmaand met een middag die geheel in het teken zal staan van feest, rituelen en symboliek. We weten eigenlijk heel weinig van deze drie onderwerpen in de IJzertijd. We hebben geen geschriften of tekeningen en vinden er weinig van terug in de grond. Maar feesten, rituelen en symboliek zijn van alle tijd: bijvoorbeeld bij het wisselen van de seizoenen, het vereren van de voorouders en bij het ingebruiknemen van een nieuw erf of boerderij. We laten deze middag zien hoe wij denken dat er in de late prehistorie gefeest werd, daarnaast laten we een aantal rituelen zien. Abe vertelt... Wij hebben deze middag ook een paar bijzondere gasten: Abe de Verteller, een bekende rondtrekkende verhalenverteller, neemt ons mee voor een wandeling over de symboliek van bomen; Kunsthistoricus Karin Haanappel geeft een lezing over Venuskunst. Er wordt een rondleiding gegeven met speciale aandacht voor religie en rituelen en wat daarover terug te vinden is op ons erf.

Omdat een aantal rituelen slechts 1 keer te zien zullen zijn, raden we u aan, als u niks wilt missen, al om 13.00 uur aanwezig te zijn. Op deze dag sluit de poort om 18.00 uur.


2010 20000bezoeker

22-09-2010 | FEESTENDE IJZERTIJDBOERDERIJ ONTVANGT 20.000e BEZOEKER

Deze maand is de IJzertijdboerderij Dongen 5 jaar open voor publiek en wordt er volop gefeest. En alsof dat nog niet genoeg is hebben we op woensdag 22 september j.l onze 20.000e bezoeker ontvangen. Gelukkigen waren de leerlingen van groep 5 van basisschool de Marcoen uit Dorst. Zij hebben als kado van ijzertijdboer Noot een gratis bezoek gekregen. Natuurlijk is daarna gewoon doorgegaan waarvoor de leerlingen kwamen: het kennismaken met het leven op een boerenerf uit de IJzertijd. Er is geluisterd naar Noot, gejaagd en speergeworpen. Bovendien hebben de leerlingen in ons archeo-veld geleerd hoe archeologen werken. Het gaat dit jaar bijzonder goed met de aantallen bezoekers. Als het weer in oktober nog even meezit verwachten we dit seizoen 5.000 bezoekers te trekken.


2010markt4 2010markt2

25-09-2010 | IJZERTIJDMARKT

Op zaterdagmiddag 25 september van 13.00 tot 17.00 uur, verandert het erf rondom de IJzertijdboerderij in een heuse handelsmarkt. In de IJzertijd woonden er in onze gebieden veel minder mensen dan nu. Er waren nog geen winkels en de boeren voorzagen in hun eigen onderhoud. Maar bepaalde produkten kwamen hier niet voor of konden de boeren niet maken (bijv. zout, barnsteen, brons, vuursteen). Het is daarom dat handelaren van boerderij naar boerderij trokken en met ruilhandel produkten uitwisselden en dat er markten georganiseerd werden. We willen een dergelijke markt tot leven brengen.

  • Onze eigen IJzertijdboeren en handelaren/ambachtslieden van elders laten allerlei IJzertijdse produkten zien en bieden deze te koop aan.
  • Er zullen produkten en ambachten zijn die we nog niet eerder op ons erf hebben gehad.
  • Daarnaast is er vertier, o.a. in de vorm van muziek door de groep Tintinabulum en verhalen door Abe de Verteller. Het belooft een drukke, intensieve, gezellige markt te worden, waarop van alles te zien, te ruiken, te kopen en te beleven valt. Komt allen, zegt het voort, zegt het voort!

Voor meer informatie over ons lustrum en de geschiedenis van ons project zie de (eind juli te verschijnen) nieuwsbrief.


 2010feestmaand2

SEPTEMBER 2010 | ZEER GESLAAGDE FEESTMAAND

Het zal u niet ontgaan zijn: de IJzertijdboerderij Dongen heeft in september uitbundig gevierd dat ze 5 jaar open zijn voor publiek. En dat vieren hebben we niet alleen gedaan: bijna 1.000 bezoekers hebben ons in september bezocht en dat met ons meegevierd.

NIEUWS 2012

Artikelen:
28-01-2012 | OPEN VOOR WINTERAKTIVITEIT
14-04-2012 | KINDERDOEDAG, EEN DAG VOL ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN
STANDHOUDERS GEZOCHT
15-09-2012 | STEEN IN DE IJZERTIJD


 

winterstop DSCF8742 735

28-01-2012 | OPEN VOOR WINTERAKTIVITEIT

Dit jaar hebben we een eenmalige winteropenstelling op 28 Januari 2012. De poort gaat om 13.00 u. open. Dan kunt u meemaken hoe de IJzertijdboer de wintermaanden doorkwam. Het programma is nog niet helemaal uitgewerkt. Er zal in ieder geval een lekker kampvuurtje branden, waarop pot linzensoep lekker staat te pruttelen. Om 17.00 u. wordt de poort weer gesloten.


kinderdoedag1

14-04-2012 | KINDERDOEDAG, EEN DAG VOL ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN

Op 7 april heeft de IJzertijdboerderij zijn poort geopend. Een nieuw seizoen vol activiteiten op het gebied van geschiedenis met de nadruk op de IJzertijd. U bent weer elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur welkom om te zien en te ervaren hoe boeren in de IJzertijd, zo’n 2.500 jaar geleden, leefden. We hebben in het winterseizoen weer van alles voorbereid om er een mooi seizoen van te maken.

Naast het tot leven wekken van de IJzertijd hebben we ook dit seizoen weer een aantal extra evenementen. De eerste Themadag die op de kalender staat is de Kinderdoedag op 14 april. Op deze jaarlijkse Kinderdoedag staat het kind centraal. De hele dag is vol gepland met activiteiten speciaal voor kinderen maar volwassenen mogen natuurlijk gewoon meedoen.

Wij heten u weer van harte welkom in de IJzertijd!


ijzertijdmarkt1

STANDHOUDERS GEZOCHT

Maandag 28 mei, 2e Pinksterdag, organiseren we van 10.00 tot 17.00 u. een (pre)historische handelsmarkt waarbij standhouders hun waren te koop kunnen aanbieden.

Zaterdag 23 en zondag 24 juni hebben we een weekend-openstelling waarbij we een ‘living history day’ willen uitbeelden van de (vroege) prehistorie tot de middeleeuwen.

Geïnteresseerden voor deelname kunnen voor meer informative een mailtje sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 02 Vuursteen-DSCF4551 735 02 Vuursteen-DSCF4593 735

15-09-2012 | STEEN IN DE IJZERTIJD

Zolang er al mensen in Europa zijn gebruiken zij steen als basismateriaal om gereedschappen van te maken. Het is het materiaal waar de ontwikkeling van de jagers-verzamelaars uit de steentijd wordt afgeleid. Wat voor ons plastic is, was voor de prehistorische mens steen. Ook in de IJzertijd werd steen, in het bijzonder vuursteen, nog veelvuldig gebruikt.

Vuursteen heeft de eigenschap dat als er op geslagen wordt met ijzer of piriet er vonken vrijkomen, waarmee je met behulp van tondel vuur kan maken. Door de zeer fijne structuur van het materiaal kunnen de steen en de scherven die er vanaf worden geslagen zo’n scherpe kanten hebben, dat je er moeiteloos mee door een dik stuk leer snijdt.

In het begin van de Steentijd gebruikte men steen vooral nog om botten mee open te breken, zodat daar het merg uitgehaald kon worden. Later werden de gereedschappen steeds verfijnder en hadden specifieke functies. Men maakte slagstenen, maalstenen, schrapers, vuistbijlen, messen, speer- en pijlpunten.
Ze gebruikte steen om vuur te maken, hout te bewerken, huiden te prepareren, graan te malen, in sieraden, enz.

Eerst bestonden de gereedschappen nog uit één stuk, maar later werden gereedschappen gemaakt die bestonden uit meerdere scherpe stukjes vuursteen die werden vastgeplakt met hars of teer in een houten of benen houder. Hierdoor werd het veel eenvoudiger om sommige gereedschappen te maken. De winning van vuursteen nam in de steentijd al industriële vormen aan. In Limburg zijn daar bijvoorbeeld sporen van teruggevonden. Steen werd aan het einde van de prehistorie niet door Brons en IJzer vervangen. Die materialen waren daar nog veel te duur voor.

Wij willen u deze middag de veelzijdigheid van steen in de prehistorie laten zien, zoals o.a. het maken en gebruiken van vuurstenen werktuigen, koken met stenen, vuur maken, een zware steen verplaatsen, een ‘IJzertijdse marktkraam’ met (vuur)stenen sieraden etc. Uiteraard zijn er ook enkele aktiviteiten waar u aan kunt deelnemen.

U bent van 13.00 tot 17.00 uur van harte welkom bij ons op de IJzertijdboerderij.
De entreeprijs is zoals gebruikelijk € 3,– per persoon. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis.

NIEUWS 2011

Artikelen:
03-01-2011 | IJZERTIJDBOERDERIJ VRIJWILLIGERSORGANISATIE 2010
02-04-2011 | IJZERTIJDBOERDERIJ DONGEN OPENT WEER HAAR POORTEN
04-06-2011 | METAALDAG OP DE IJZERTIJDBOERDERIJ


 

2011vrijwilligersprijs2 365x275 2011Vrijwilligersprijs1 365x275
2011vrijwilligersprijs3 365x275 2011vrijwilligersprijs4 365x275

03-01-2011 | IJZERTIJDBOERDERIJ VRIJWILLIGERSORGANISATIE 2010

2011 is voor de IJzertijdboerderij Dongen perfect begonnen. Op de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Dongen 3 januari is de IJzertijdboerderij onderscheiden als vrijwilligersorganisatie van het jaar 2010. Een mooie blijk van waardering en een prima bekroning op het mooie jubileumjaar 2010.

Uit 32 aanmeldingen zijn door een jury vooraf drie individuele personen en drie organisaties genomineerd (bij de organisaties naast de Ijzertijdboerderij, de Hospice De Volckaert en Stichting Goederenbank De Baronie, vestiging Dongen). Tijdens een feestelijke bijeenkomst zijn hieruit de winnaars bekendgemaakt.

De motivatie uit het juryrapport: De stichting IJzertijdboerderij Dongen vierde in 2010 haar 5-jarig jubileum én verwelkomde afgelopen jaar haar 20.000ste bezoeker. "Met bewondering kunnen we kijken naar de wijze waarop de vrijwilligers de geschiedenis van de IJzertijd uitdragen. Vele inwoners van Dongen kunnen genieten van dit prachtige project. Maar de IJzertijdboerderij trekt ook veel publiek uit de rest van het land. Scholen bezoeken de IJzertijdboerderij als excursie en gedurende het seizoen worden er verschillende themadagen georganiseerd, zoals de Kinderdoedag. Dat is een compliment waard.", aldus wethouder Bas Evegaars.

foto’s van Bart van Kerkhof, www.dongen.nieuws.nl


2011groepsfoto

02-04-2011 | IJZERTIJDBOERDERIJ DONGEN OPENT WEER HAAR POORTEN

We doen dit met een openingsritueel rond een nieuw element op ons erf. Wat dit is verklappen we natuurlijk nog niet.

Tot en met 29 oktober bent u weer elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur welkom om te zien en te ervaren hoe boeren in de IJzertijd, zo'n 2.500 jaar geleden, leefden. We hebben in het winterseizoen weer van alles voorbereid om er een mooi seizoen van te maken.

Naast het tot leven wekken van de IJzertijd hebben we ook dit seizoen een aantal extra evenementen. Zo krijgen we 3 en 4 september de Vikingen van "Tungrii" op bezoek. Ook hebben we dit jaar weer een aantal themadagen. Op 7 mei hebben we de jaarlijkse Kinderdoedag, vol aktiviteiten speciaal voor kinderen. Op 4 juni hebben we een voor ons nieuwe themadag: Metaal. Het beloofd spectaculair te worden. We gaan proberen ijzer te smelten uit ijzeroer, er wordt met brons en tin gegoten en uiteraard zijn onze smeden de hele dag actief met ijzerbewerking.

Wij heten u weer van harte welkom in de IJzertijd !


2011ijzerdag

04-06-2011 | METAALDAG OP DE IJZERTIJDBOERDERIJ

Zaterdagmiddag 4 juni hebben we van 13.00 tot 17.00 uur de Metaaldag. Een bijzondere themadag over allerlei facetten van metaalbewerking.

De IJzertijdboerderij dankt haar naam aan de IJzertijd, de laatste periode van prehistorie, van 800 tot 50 voor Christus. De IJzertijd is de periode, waarin voor het eerst in het dagelijks leven gebruik werd gemaakt van ijzeren voorwerpen. Nog niet op grote schaal, zoals later in de historie, maar beperkt. Te denken valt aan een bijl, een aantal messen, een ijzeren "schoen voor de ploeg, sieraden voor de vrouw van het stamhoofd. Die exclusiviteit komt niet door de zeldzaamheid van de grondstoffen voor ijzer. IJzer kwam overal in de ondergrond in Brabant voor in de vorm van ijzeroer, concentraties van "roest" in de zandige ondergrond.

De exclusiviteit komt door de complexe bewerking van ijzeroer naar bewerkbaar ijzer.

En met name door de hoge temperatuur, ca 1.200 graden, die nodig is voor het winnen van ijzer uit ijzeroer. Het is niet makkelijk om "op zijn ijzertijds" deze temperatuur te bereiken.

Er zijn in Nederland maar een paar specialisten die het onder de knie hebben. Maar wij gaan het 4 juni ook proberen. Na een lange voorbereiding denken we alle stappen om van ijzeroer naar ijzer te komen onder de knie te hebben en aan het publiek te kunnen laten zien. We gaan op 4 juni een zogenaamde schachtoven (een prehistorische "hoogoven") stoken en hopen aan het eind van de dag ijzer te kunnen winnen uit ijzeroer.

Maar is er is op de Metaaldag meer te zien en te beleven. U kunt uitleg krijgen over het hele proces van ijzeroer naar ijzer. Er wordt brons gegoten. De smeden laten allerlei technieken zien om metaal te bewerken. Ook aan de kinderen is gedacht. Zij kunnen de smeden meehelpen door het pompen van de blaasbalgen, amuletjes van tin gieten en leren vuurmaken op "zijn IJzertijds".

De entree is de normale € 2,50 per persoon. Houdt u er wel rekening mee dat het druk wordt, zeker bij mooi weer.

NIEUWSARCHIEF

 

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

 2008

 2007

 2006

 2005

 2004

Bezoekadres nederzetting: Oude Oosterhoutsebaan 15, Dongen