Organisatie

Organisatie

De bouw van een nederzetting uit de IJzertijd is gestart met een initiatief van de Heemkundekring De Heerlyckheit in Dongen. Op 17 november 2004 is de zelfstandige Stichting IJzertijdboerderij Dongen opgericht, die de boerderij verder ontwikkelt en exploiteert. Het geheel wordt gecoördineerd door het stichtingsbestuur. Al het werk voor de IJzertijdboerderij wordt gedaan door vrijwilligers. Het werk van de vrijwilligers is ingedeeld in: erf, activiteiten, publiekszaken, documentatie en Public Relations

Erf

Deze groep draagt zorg voor de inrichting, beplanting, bouw en onderhoud van de boerderij en andere opstallen. Dit werk bestaat uit: zaaien, maaien, bewerken van boomstammen/stammetjes tot IJzertijdconstructies, aanbrengen van rietdakbedekking, lemen van wanden, bouwen van ovens, vervaardigen van IJzertijdse gereedschappen enz.

Activiteiten

Het dynamische deel van onze IJzertijdboerderij richt zich op het uitbeelden en demonstreren van “het IJzertijdse dagelijkse leven”. Hieronder valt: het bereiden van voedsel, het maken van huisgereedschap (kleien en bakken van potten en ander gereedschap), vervaardigen van kleding (spinnen, weven, naaien), experimenteren met oude prehistorische technieken (zoals het bouwen van ovens, maken van bouw en huishoudelijk gereedschap), religievormen enz.

Publiekszaken

Het rondleiden van groepen en het uitbeelden van het IJzertijdse leven.

Documentatie en public relations

Het verzamelen van informatie over de IJzertijd in al zijn facetten en het opstellen van educatieve programma’s. Daarnaast het vertalen hiervan in de uitstraling van onze boerderij naar buiten: folders, website, persberichten e.d.