De IJzertijd begon toen brons grotendeels werd vervangen door ijzer (800 v.Chr) en eindigde met de komst van de Romeinen in ons land (50 v.Chr). Bronzen en vuurstenen voorwerpen bleven echter in de IJzertijd ook nog wel in gebruik. De IJzertijd vormt de jongste prehistorische periode omdat met de komst van de Romeinen de geschiedenis werd opgeschreven. De IJzertijd kent drie periodes: Vroege (800 – 500 v.Chr), Midden (500 – 250 v.Chr) en Late IJzertijd (250 – 50 v.Chr).
De IJzertijd valt volledig binnen het Subatlanticum (850 v.Chr tot heden), een klimaatfase waarin het iets kouder is dan de voorgaande periode. Het bos bestond vooral uit eiken terwijl beuken fors in opkomst waren. Op de nattere gronden trof men vooral wilg en els aan. Deze bossen werden echter steeds meer gerooid door de mens en hierdoor ontstonden er op de hogere gronden uitgebreide zandverstuivingen, waardoor de heide steeds meer uitbreiding kreeg.
De prehistorie wordt vaak verdeeld in periodes die genoemd worden naar een nieuwe grondstof die wordt gebruikt om gereedschappen te maken. Steen, koper, brons en uiteindelijk ijzer. Dat wil niet zeggen dat de oudere materialen niet meer werden gebruikt. In de ijzertijd werd vuursteen nog veelvuldig gebruikt om messen, pijlpunten en bijlen te maken of om vuur te slaan.
Wil jij alles leren over technieken en ambachten uit de IJzertijd? Dan is deze blog echt iets voor jou!
van april t/m oktober:
iedere zaterdagmiddag van 13:00u tot 17:00u
€ 6,- per persoon
Kinderen t/m 3 jaar gratis
Honden verboden (ivm onze loslopende schapen)