header oven

ZATERDAG 22 EN ZONDAG 23 JUNI. ZOMERZONNEWENDE OP DE IJZERTIJDBOERDERIJ !!!!

zonnewende ijzertijdboerderij

 Al sinds de prehistorie is de zomerzonnewende (of midzomer,of Litha) een bekend verschijnsel dat werd gevierd. Het meest tot de verbeelding sprekende zonnewendefeest is Stonehenge in Groot-Brittannië, het oeroude monument op de groene vlakten van Salisbury. Mensen leefden dicht bij de natuur. Ze zagen dingen gebeuren, maar begrepen die niet. Dus waren er al snel magische krachten aan het werk. Het is ook het moment waarop de natuur op haar hoogtepunt is en de dag het langst. Daarna beginnen de dagen weer stilletjes aan te korten en de natuur groeit niet meer zo explosief. In de vroegere heidense tradities was zomerzonnewende een vrolijk feest, met muziek, eten en drinken, vuur en vermaak, midzomervuren werden ontstoken om de zon te eren, om te reinigen en om bescherming te vragen. In samenwerking met de Heidenen van de Lage Landen vieren we de Zomerzonnewende op de IJzertijdboerderij op zaterdag 22 en zondag 23 juni. 

SeeD Pagan Folk zal op beide dagen aanwezig zijn. En iedere dag spelen zij gedurende de dag verschillende korte sets, zodat zo veel mogelijk bezoekers kunnen genieten van hun prachtige klanken. 
Op zondag kun je op het erf ook nog genieten van Moro Music. Moro is een 2-persoons muzikale formatie, die historisch  correcte instrumenten bespeelt uit de Merovingische periode. 
Goedvolk is een genootschap van diverse handwerkers. Ze leveren handgemaakte producten, die veelal gebaseerd zijn op historische en/of sjamanistische voorwerpen. In hun historisch geïnspireerde kampement vind je bewerkers van leer, been, gewei, textiel en metaal. Daarnaast is er een historische keuken waar op houtvuur gekookt wordt. Naast gezelligheid is er dus altijd wel wat te zien en te leren bij Goedvolk.  
Primalcraft Instruments zal aanwezig zijn met de meest prachtige, handgemaakte traditionele instrumenten.
Wortel & Cruydt is op zaterdag aanwezig met ambachtelijke kruidenprodukten; medisch, magisch, culinair.  
De IJzertijdboerderij zelf is ook in bedrijf met verschillende ambachten en er zijn enkele 'doe-dingen' voor de kinderen.
Een openbare viering mag natuurlijk aan dit geheel niet ontbreken.    
Wij stellen met veel plezier ons erf open voor jullie, om samen met ons de zonnewende te vieren, om samen te genieten van de zon, want deze schijnt altijd! Beide dagen zijn we open van 13:00 tot 17:00 en het entree bedraagt slechts €4,00.

Let op, er kunnen nog veranderingen ontstaan betreffende markt, dus hou onze facebook pagina 
https://www.facebook.com/stichtingijzertijdboerderijdongen/  in de gaten om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Zonnewende 2019 IJzertijdboerderij

 

Bezoekadres nederzetting: Oude Oosterhoutsebaan 15, Dongen