header oven

Agenda 2017

Voorlopige jaarprogramma 2017, deze agenda wordt mogelijk nog verder ingevuld.

 

20-05-2017 | Kinder-doedag

Een dag speciaal voor de kinderen die op deze middag tal van 'IJzertijdse doe-dingen' kunnen uitvoeren. Een potje van klei maken, zelf vuur maken, vilten, de smid mee helpen en een speurtocht over het erf zijn slechts enkele voorbeelden.

 

05-06-2017 | Verrassend Dongen (2de Pinksterdag)

Ook dit jaar doen we mee met 'Verrassend Dongen'.  Op het erf worden weer diverse ambachten uitgebeeld. Uiteraard wordt ook aan de kinderen gedacht.

 

24/25-06-2017 | Vikingen 

Eerste weekend openstelling waarbij het leven van de Vikingen centraal staat.  Kom alles te weten over dit 'ruige volk'. Hun dagelijkse leven, ambachten en vechtkunst kunt u allemaal aanschouwen.

 

16/17-09-2017 | De Kelten komen

Tweede weekend openstelling van dit jaar waarbij we Kelten op bezoek krijgen . Ervaar het leven van de Kelten, hun ambachten en vechtkunst. Het beloven 2 hele mooie dagen te worden met als gastgroep Desmumhnach. (zie: http://users.telenet.be/Desmumhnach/ )

 

28-10-2017 | Voedseldag

Ook dit jaar sluiten we het seizoen af met een speciale thema namelijk een voedseldag.

Op deze dag laten we zien wat voor eten op de tafel stond in de ijzertijd. Koken, roken, grillen, bakken en braden, de ijzertijdse kok kon het allemaal. Hij gebruikte soms wat minder bekende ingrediënten zoals: spelt (een voorloper van tarwe), linzen en gierst, maar ook vlees en vis stonden op het menu. Vruchten, noten, knollen, wortels en eetbaren planten maakten de maaltijd compleet.

Opmerkelijk is dat veel voedsel dat wij als vanzelfsprekend vinden toen nog helemaal niet hier was te vinden. Denk maar eens aan kip, aardappel, peper, tomaat, paprika enz.

Hoe zo’n 2600 jaar geleden eten werd bereid op een kampvuur en hoe dat smaakte mag u zelf komen zien en proeven. Ook de broodoven wordt gestookt.

Voor de bezoekende kinderen zullen er pannenkoekjes gebakken  worden en kunnen zelf meel malen.

 

Bezoekadres nederzetting: Oude Oosterhoutsebaan 15, Dongen